Waarom zitten er exact 40 dagen tussen Pasen en Hemelvaart? De christelijke feestdagen mystiek en spiritueel uitgelegd. Wist je dat de 40 dagen na Pasen een geheim met zich meedraagt? Want waarom is het exact na 40 dagen Hemelvaart, onze volgende feestdag? Dat heeft alles te maken met het getal 40 en een ritmisch geheim rond sterven. Dat klinkt wat zwaar en treurig, maar lees toch even verder. Het zal je verrassen. Het geheim geeft zich namelijk niet zomaar prijs. Maar als je je erin verdiept, zie je dat die periode van 40 (dagen, weken, maanden, jaren) eigenlijk steeds te maken heeft met een overgangsperiode verdeeld over 4 fasen:
Fase 1 – een ingrijpende gebeurtenis
Fase 2 – een tijd van rijping
Fase 3 – een metamorfose, een overgang naar een nieuwe fase
Fase 4 – de vreugde die daarbij hoort
Zo is 40 dagen de duur van de wittebroodsweken en de kraamtijd. Maar tevens de periode die in de medische wereld wordt beschouwd voor genezing. Ook het eerste lachje van een (klein)kind kan je ontdekken op de 40e dag na de geboorte. En wat dacht je van de traditionele 6-wekenmis of herdenkingsdienst die wordt gehouden na iemands overlijden? Ook dat zijn 40 dagen.
Maar hoe zit het met het ritmisch geheim van sterven waar ik over sprak?Dat heeft te maken met een aardse afspiegeling van een kosmische werkelijkheid. Veertig is een incarnatiegetal: iets wil op aarde komen. Zo wordt bij het afsterven van het lichaam volgens veel tradities de overledene na 40 dagen wakker in de zielenwereld en beleeft daar zijn of haar leven in vogelvlucht ‘terug’: van het einde tot het begin. De overledene ziet wat er goed was en wat niet en verwerkt dat als grondstof voor het volgende leven.
Hiermee vertonen de 40 dagen tussen Pasen en Hemelvaart uit onze christelijke traditie, een opmerkelijke parallel met het Bardo-ritueel uit het Tibetaans-boeddhisme: de overgangsfase waarin een overleden ziel binnen 40 dagen een nieuw lichaam kiest om opnieuw in geboren te worden (incarnatie).
De 40-dagentijd na het sterven kan voor de achterblijvers bij uitstek als een periode vol betekenis ervaren worden.
Je moet er maar eens in je eigen leven op letten, op de 40e dag na het sterven gebeurt er ‘iets’: een klok in huis die ineens stilstaat, een droom waarin je de overledene terugziet of een vogel in je tuin die je een ‘boodschap’ lijkt door te geven. Subtiele aanwijzingen die vaak een diepe indruk op je achterlaten.
Een periode van 40 is als een soort gids om jou te laten uitgroeien tot een krachtig, evenwichtig en wijs persoon in je aardse leven nu. Hoe bewuster je bent van de signalen die je de goede kant op wijzen, hoe minder strijd je ervaart en hoe meer het geheim van het leven zich prijsgeeft: je voelt je lichter, vrijer, dankbaarder in voor-… én tegenspoed. Goed sterven begint dus al bij goed leven nu.
Wat denk jij? Zou de uitspraak ‘Het leven begint bij 40’ daar ook op doelen?
Op zoek naar betere antwoorden in deze onzekere tijden? Of gewoon toe aan verdieping?
Het beste antwoord zit in jezelf. Geef je op voor een gratis verdiepend gesprek en leer jezelf en je leven beter begrijpen.